onsdag 16 januari 2013

Slut på motstridiga sjukbesked?!

Nu ska det enligt Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson bli slut på motstridiga sjukbesked från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för sjuka människor i Sverige. Tills nu har FK kunnat neka sjukpenning för att man menar att den sjuke kan jobba 100%. På stolen bredvid (bokstavligt talat!) kunde en representant för Arbetsförmedlingen säga att den sjuke inte kan få a-kassa eller liknande för att man bedöms vara för sjuk för att jobba!

Att vara kroniskt sjuk är jobbigt nog. Att bli nekad sjukpenning trots detta gör det så mycket värre. Att sedan nekas a-kassa för att man sägs vara för sjuk för att jobba kan knäcka vem som helst!

Politiker försöker inbilla oss att de inte insåg konsekvenserna av den drivna politiken. Struntprat! Redan hösten 2005 lades flera motioner i riksdagen om att förhindra att sjuka människor skulle hamna "mellan stolarna" när FK och AF gör olika bedömningar.

"Motionerna om Myndigheters samverkan för sjuka" (Sf 367), "Samstämd målbeskrivning" (A368 6.3.1) och "Åtgärder för att undvika att människor hamnar mellan stolar" (A368 6.3.2) avslogs alla tre av den socialdemokratiska regeringen med stöd av Moderaterna, Centern och Folkpartiet. VARFÖR?!
Heder till Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som reserverade sig mot beslutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar