söndag 1 maj 2011

Vad är ett helgon?

Från Katolsk Kyrkans Katekes:
"Då kyrkan helgonförklarar (kanoniserar) somliga kristna människor, dvs., högtidligt förkunnar att dessa troende har utövat dygderna på ett heroiskt sätt och levt i trohet mot Guds nåd, erkänner hon den kraft som kommer från helighetens Ande och som finns i henne. Hon ger stöd åt de troendes hopp då hon ger dem dessa människor till förebilder och förebedjare. Helgon har under svåra tider i kyrkans historia alltid varit källan för och ursprunget till förnyelse."

3 kommentarer:

 1. Borje Norlen1 maj 2011 19:18

  Personligen tror jag ingen människa kan leva upp till en helgonförklaring. Vad vi behöver är att bli stilla och besinna att Gud är Gud! (Ps 46:11)

  SvaraRadera
 2. Jag tror att alla som vill bli ett helgon kan bli det. Problemet ligger nog i att vägen dit kräver en sådan helöverlåtelse att jag och de flesta andra kristna väljer ett mer bekvämt och halvljummet tillstånd. Att bli stilla och besinna att Gud är Gud låter som ett bra sätt att inse sina synder och svagheter och ta itu med dem.

  SvaraRadera
 3. Alla kristna är kallade att bli helgon och om vi låter Gud handla med oss fritt kan Han leda oss dit. Fast det kräver en hel del av oss ändå... Vi måste överlåta allt åt Gud, precis allt. Det låter lätt men är mycket svårt, detta att låta Guds vilja ske i allt.

  SvaraRadera