lördag 3 oktober 2009

Aposteln

Igår kväll letade jag fram och tittade på en film som jag spelade in från tv för några år sedan. Filmen heter Aposteln och handlar om en ganska galen predikant som det strular till sig för ordentligt. Det låter ju som en av alla dessa tråkiga och förutsägbara schablonfilmer om ondskefulla och falska högerkristna, men icke denna! Första gången jag såg filmen var på Bio Kontrast, men då lyckades man kasta om filmrullarna i fel ordning. Det blev lite rörigt och man var lite osäker på om det skulle vara så eller inte. Att berätta en historia från början till slut i kronologisk ordning är ju nästan en dödssynd bland regissörer och författare numera. Robert Duvall har regisserat och spelar dessutom huvudrollen Sonny. (Sonnys åldrige mor spelas av June Carter, Johnny Cash fru) Som gammalt maranatabarn så känner man igen sig i scenerna från väckelsemötena och alla mer eller mindre tokiga predikanter. Men det hela känns äkta och beskrivs med värme. Musiken är helt underbar (producerad av David Mansfield).
90-talets bästa film? Ja, jag tror det!

7 kommentarer:

 1. Håller med om att Aposteln är en fantastisk film. Stort av Duvall att lyckas undvika de vanliga fördomsfulla schablonerna och samtidigt skildra pingstkristendomen med värme, om än inte okritiskt. Jag läste en intervju med honom när den kom och som jag minns det har han själv en uppväxt i liknande sammanhang (eller hur det nu var...).
  /Henrik Engholm

  SvaraRadera
 2. Verkar vara stört omöjligt att få tag på den som dvd, så jag är rädd om mitt gamla VHS-band.

  SvaraRadera
 3. Åh vad härligt att träffa ännu en Aposteln-fantast! Det här är en av mina absoluta favoritfilmer, som dessvärre kom helt i skuggan av Titanic det året.

  Lachen - har du kollat om den finns på import-dvd? Har du regionsfri dvd, så kan du ju beställa från Amazon, t ex.

  SvaraRadera
 4. http://www.amazon.com/Apostle-Robert-Duvall/dp/B00007ELF1/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=dvd&qid=1255091765&sr=8-2

  SvaraRadera
 5. Du, förresten - vill du gärna ha text på den? Annars har jag en otextad version på region1-dvd, som jag kan spela in åt dig om du vill (om vhs-bandet skulle gå sönder).

  SvaraRadera
 6. Tack Bitte, men tyvärr har jag jättesvårt att hänga med på filmer utan svensk text.

  SvaraRadera
 7. Ok, om det är så ska jag hålla hårt i mitt dvd-ex... :) Fast du får förstås låna den om du vill...

  SvaraRadera