fredag 1 april 2016

Påven och patriark Kirill kommer till Ovanåker!

Två av världens största religiösa ledare, påven Franciskus och den rysk-ortodoxa patriarken Kirill, besöker i höst sensationellt lilla Ovanåker i södra Hälsingland. Redan förut har det varit klart att påven kommer att besöka Sverige i slutet av oktober. Det har länge spekulerats i om han ska besöka någon mer plats i Sverige än Lund och nu står det alltså klart. När påven fick höra att prinsessan Madeleines man Christopher O'Neill är katolik så ville han gärna besöka den provins som prinsessan är hertiginna över d v s Hälsingland. När påven, som är en inbiten korsordslösare, dessutom fick höra att en världsberömd krysskonstruktör är bosatt i Edsbyn, så valde han att planera in ett besök i en katolsk kyrkan nära denne crusiverbalist. Kyrkan som besöks blir alltså det nyligen inköpta församlingshemmet i Ovanåker som snart kommer att invigas under namnet Den Heliga Familjens Katolska Kyrka. På bilden ses Frasse och Krille lösa korsord tillsammans.
Ett annat gemensamt intresse hos påve Franciskus och den rysk-ortodoxa patriarken är bandy. Det var Kirill som smittade av sitt bandyintresse till sin argentinske vän. Påven har redan fått en favorit i Magnus Kuben Olsson (eller Magnum Cubum som påven föredrar att kalla honom). Han påminner lite om både Maradona och Messi menar han. När patriark Kirill fick höra om påvens planer att besöka en plats nära bandymetropolen Edsbyn så ville han naturligtvis hänga på. Även bandykyrkan Svenska Fönster Arena lär därmed få ett besök av potentaterna. Dessutom hoppas Edsbyns IF att kunna knyta ett antal ryska landslagsstjärnor till klubben tack vare den goda kontakten man fått med patriarken.

4 kommentarer:

 1. Intressant. Då skall jag också försöka vara på plats.☺

  SvaraRadera
 2. Intressant. Då skall jag också försöka vara på plats.☺

  SvaraRadera
 3. Vad roligt då kanske några vänner från Alfta får mod att gå över Tiden eller Volga...

  SvaraRadera
 4. Heliga Familjens Katolska Kyrka ligger vid Voxnan med en gång- och cykelbro 20-30 meter därifrån, så det får bli den vägen de får vandra.

  SvaraRadera