lördag 18 augusti 2012

Kristus Frälsarens Katedral

Lite fakta från Wikipedia om vad Kristus Frälsarens Katedral blivit utsatt för under 1900-talet;

"Efter Lenins död, valdes platsen för katedralen ut av de sovjetiska myndigheterna för uppförandet av Sovjeternas palats. Monumentet skulle resas i modernistisk stil, med nivåer av strävpelare för att hålla upp en enorm staty av Lenin på toppen av en kupol. Lenins arm skulle visa "vägen till kommunism".
5 december 1931 minerades och sprängdes Kristus Frälsarens katedral på order av Stalins minister Kaganovitj. Det krävdes flera explosioner för att förstöra katedralen, och mer än ett år att röja platsen från spillrorna efter katedralen.
Ursprungliga marmorreliefer från Kristus Frälsarens katedral bevarades dock, och finns idag att beskåda på klostret Donskoj i Moskva. Under lång tid var de den enda påminnelsen om att katedralen någonsin existerat.
Byggandet av Sovjeternas palats avbröts på grund av brist på medel, problem med översvämningar från den närbelägna Moskvafloden och andra världskrigets utbrott 1939. Under Nikita Chrusjtjov omvandlades byggnadens grund till en offentlig simbassäng, den största i världen någonsin.
Efter kommunismens fall fick den ryska ortodoxa kyrkan tillåtelse att rekonstruera Kristus Frälsarens katedral."

Olika kristna bloggar tävlar om att vara mest from genom att försvara, stödja och tona ner det de ryska anarkisterna gjort i Kristus Frälsarens Katedral i Moskva och nu dömts till fängelse för. Man skäms inte ens över att skriva ut deras vulgära namn i rubriken i sina brinnande försvarstal. Kanske tror de att man åsyftar kattmaten med samma namn.
Att tillåta hatbrott bara för att det är kristna som utsätts för det kan knappast vara eftersträvansvärt. Det är statens plikt att se till att alla grupper av människor respekteras och slipper utsättas för övergrepp av detta slag. Sedan ska det också påpekas att Rysk Ortodoxa Kyrkan vädjat för att kvinnorna ska straffas milt och att de är beredda att förlåta dem. Svensk medias försök att framställa kvinnorna som engagerade små söta punktjejer som kämpar för en god sak, är minst sagt patetiska.

Enda bloggen jag hittat som försöker ge en annan bild av det hela är Nytt och Noterat.
http://katolskobservator.blogspot.se/2012/08/oskyldiga-punkflickor-eller-beraknande.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar