fredag 18 maj 2012

Hur kan man heja på tjeckerna?!

Man kan till exempel säga "Dobry den!" eller "Ahoj!" kanske någon språkkunnig lustigkurre svarar, men jag menar; Hur kan man hålla på tjeckerna i ishockey när de möter Sverige? Det gjorde nämligen min storebror när vi var små.
Om man ska vara noga så var det Tjeckoslovakien han hejade på eftersom det var på 70-talet vi var unga. Anledningen till brorsans inställning vet jag inte. Inte heller vet jag om han fortfarande är landsförrädare i hockeysammanhang. Å andra sidan har jag väl ett hiskligare skelett i min garderob. Jag höll nämligen med stor entusiasm på Sovjet(!!!), även när de mötte Tre Kronor. Förmodligen för att jag alltid varit lite "kärring mot strömmen" och sedan spelade ju ryssarna ett fantastiskt vackert klapp-klapp-spel. Numera är mitt intresse för ishockey minimalt och jag såg bara de tre sista minuterna av kvällens dramatiska kvartsfinal. Jag ser det mest som en avart av den ädla sporten bandy. Badkarsbandy är en populär benämning på ishockey bland oss bandyvänner.

2 kommentarer:

  1. Anledningen till mitt tycke för Tjeckerna;

    I augusti 1968 när undertecknad var 7 år invaderade Sovjetunionen Tjeckoslovakien och när jag såg det som hände på TV blev jag så illa berörd så jag grät hejdlöst....sen den dagen var jag en hängiven Tjeck-fanatiker och höll då bla stenhårt på dem i hockey vilket föranledde att ett antal bråk bröderna emellan uppstod i samband med matcherna och detta pågick långt upp i tonåren ;-)
    Kan trösta alla Svenskar med att det numer gått över...jag skäms ändå inte för denna historik när jag tycker att det var ganska gulligt trots allt :-) // "StåhlsSturesÄldstaPöjken"

    SvaraRadera
  2. Var det så ändå! Jag funderade på det, men tänkte att du var för ung då för att världspolitiken skulle kunna vara orsaken.

    SvaraRadera