torsdag 29 januari 2009

SSPX

Mycket om SSPX nu. Som katolik borde jag väl vet mer, men det är mest frågetecken även för mig. Vad är SSPX? Vad står de för?
Vad innebar bannlysningen 1988? Vad innebär hävandet av bannlysningen? Varför "råkade" Uppdrag Gransknings inslag om dem komma just dagarna före? Hur representativa för SSPX är biskop Williamsons åsikter om Förintelsen?
Ännu mindre vet svenska journalister som inte gör det minsta för att ta reda på något heller. Snabba slutsatser som passar sina fördomar kan man ju dra ändå, verkar de tänka.
Här kan man läsa vad Katolska Kyrkan i Sverige säger om SSPX m m. http://www.katolskakyrkan.se/Turnpike.aspx?id=1094
Jag ska ta mig en titt nu med detsamma.

Lucas har tjatat om att han vill vara med på bild i något av mina korsord. Nu är det fixat! Bilden till vänster ska illustrera ett bibelord i Budbärarens februarikryss. Lillebror David fick också vara med på ett hörn. Apropå lillebror; Bollnäs fick storstryk hemma mot ärkerivalen Broberg igår. Jag var där med orangeblå halsduk för att stötta dem, men vad hjälpte det? Redan första minuten började brobergsklacken sjunga "Segern är vår"! Deras första mål kom dock en bit in i andra halvlek.

9 kommentarer:

 1. Ja visst har Bollnäs fortfarande chans att ta sig till slutspel, men som det såg ut igår så kan de lika gärna hålla sig därifrån...

  SvaraRadera
 2. Vilka fina barn! Riktiga sötnosar!

  SvaraRadera
 3. Jag då?! Jag är väl också ganska söt!

  SvaraRadera
 4. SSPX (Society of St Pius X) kallas ibland för Lefebvre'ianer. Lefebvre kunde inte acceptera Vatikan II och bröt med Kyrkan. De fyra biskoparna är exkommunicerade för att de vigdes av Lefebvre (som var biskop), i strid med Kyrkan.

  Min uppfattning är att Williamsons åsikter är privata och har på inget vis något med SSPX som rörelse att göra.

  Precis som du gör, så kan man ju fundera på sammanträffandet mellan uppdrag gransknings reportage och Kyrkans agerande. Faktum är väl att det som Kyrkan gjort var rätt väntat för dem som följer med i vad som händer i Vatikanen...

  Ville man smutskasta Kyrkan, och var lite vaken, så gavs med andra ord ett ypperligt tillfälle... Men, det kan ju också ha varit ett olyckligt sammanträffande...

  Allt gott!

  SvaraRadera
 5. Tack Tuve för informationen. Bengt Malmgren gör också ett bra försök att bena upp det hela på sin blogg: http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/

  SvaraRadera
 6. Det är klart att svenska medier gärna vill ta alla chanser att smutskasta katolska kyrkan. Men vi kan ju vara storsinta och ta det som ett samanträffande...

  SvaraRadera
 7. När en biskop från SSPX förnekar förintelsen så är det oacceptabelt. Men det faktum att Benedikt XVI lyftre bort exkommuniceringen av SSPX betyder på intet sätt att Kyrkan accepterar biskop Williamsons anti-judiska teorier.

  Men alla som kritiserar Påven i dessa dagar kastar sten i glashus. De verkar tycka att vi inte ska vara tillsammans med syndare.

  Men Jesus älskar syndare och alla som erfar Herrens kärlek och barmhärtighet och ångrar sig får Guds förlåtelse.

  Jag ber för att biskop Williamson gör just detta.

  Jag tycker att det är pinsamt när grupper som t ex försvarar abort anklagar Påven Benedikt XVI för anti-semitism bara för att han lyfte bort exkommuniceringen från SSPX.

  Många människor, både judar och hedningar, talar i dag om för Påven Benedikt XVI hur han borde sköta sitt jobb.

  Men, vi måste göra någonting rätt när Kyrkan förföljs av världen. När Kyrkan älskas av världen, då är det tid att vara bekymrad.

  Och något säger mig, att detta bara är början. jag fruktar att i framtiden, så kan det bli olagligt att vara katolik.

  Må Gud öppna ögonen på alla som kritiserar Påven Benedikt XVI i dessa dagar, så att de ser att vad Påven har gjort är en akt av barmhärtighet.

  Guds namn är BARMHÄRTIGHET.

  SvaraRadera
 8. Det man nog glömmer är att en bannlysning är ett fruktansvärt straff inom Katolska Kyrkan som sällan används numera.
  Kanske kan man göra denna liknelse:
  Fyra dödsdömda män benådas. Strax innan benådningen så uttalar sig en av männen rasistiskt i media. Ska han då avrättas?

  SvaraRadera
 9. Stöd påven.
  Stöder du påvens strävan efter enhet? Ser du inte det märkliga med att påven häver 1988 års exkommunikationer när de berörda biskoparna bett om det? Motsätter du dig mediernas medvetna förväxling av vitt skilda frågor i syfte att skada kyrkan och påven? Finner du det anmärkningsvärt med katoliker som läxar upp Benedictus XVI? Samtidigt som vissa av dem stöder abort?

  I så fall är detta sajten för dig: man kan enkelt stödja påven genom att elektroniskt underteckna ett stödbrev. Detta kommer att tillsändas den helige Fadern. Brevet finns på olika språk.

  http://www.soutienabenoitxvi.org/index.php?lang=uk

  SvaraRadera