torsdag 18 december 2008

Kul med dogmer

Jag tänkte först skriva något elakt om Försäkringskassan i detta inlägg, men jag besinnade mig. Det ska inte bli någon gnällblogg av detta.

Jag ska istället göra reklam för en bra artikel jag hittade på internet och läste under de två urtråkiga hotellkvällarna som jag genomled i Gävle. (Mina första hotellövernattningar någonsin i Sverige!)

Artikeln är inte alldeles ny men fortfarande väldigt aktuell. Den hade rubriken:"Dogma is Not a Dirty Word" och är skriven av Carl Olson. Några smakprov: Man pratar ofta om att befria Jesus från Kyrkans dogmer som gör honom hård och dömande. Sanningen är den att kyrkorna alltid framställer Jesus som mild och barmhärtig och struntar i det svåra och krävande som Jesus säger.
Påståendet att dogmer är tråkigt och dött och att man inte behöver en massa teologi utan att det räcker med en personlig relation till Jesus, bemöts med följande: Man kan lika gärna säga till doktorn "Jag bryr mig inte om blodtryck och kolesterol - Jag vill bara vara frisk!" Teologi är ett försök att förstå sanningen om Gud. Om dogmer upplevs tråkiga så beror det på läraren eller eleven, inte på dogmen.
"Dogmer är ljus längs Trons stig; de lyser upp den och gör den säker" är ett bra citat som han hämtat ur en riktigt bra bok som jag alltför sällan läser. På slutet sammanfattar han att: "Dogma is not a dirty word. It is a light and a guide given by God through the Church founded by Christ. If people find dogma dull or dry or difficult, it is likely because they do not understand it - or do not care to."

Nå´t att tänka på! skulle man ha sagt på Richard Scarrys Äventyrsvärld.
Hela artikeln hittar du här: www.catholic.com/thisrock/2000/00101fea2.asp
Denna artikel och Edsbyns åtta(!) landslagsuttagna bandyspelare var veckans glädjeämnen för mig.

2 kommentarer:

 1. Och i kväll gick det ju bra. Match mot Hammarby på Zinken på söndag - kan bli riktigt intressant...

  SvaraRadera
 2. Hej! Kul att du har börjat blogga. Ju fler goda katoliker som bloggar, desto bättre!

  Tack för den intressanta artikeln.

  Och, ja.. det är roligt att det går bra för "Byn" i bandy..men.. det är man ju van vid..

  Hur går de för mitt lag..Selånger?..Hmmm...

  God jul och ett gott nytt år önskar jag dig och din familj!

  Från Anders i Hudik.

  SvaraRadera