lördag 19 oktober 2013

Väckelsemöte

Inte ofta jag kommer iväg på gamla hederliga väckelsemöten nu för tiden, men igår var det dags igen. Sion i Viksjöfors hade besök av en pastor från Kenya, så framförallt frugan ville dit och lyssna på honom. David ville också dit och träffa Pastor Samson Kisemei som han träffade när han var till Sverige ifjol. Davids kompis var också med och överraskade Samson med att hälsa honom med "Supa!" på klockren maa (masajernas språk), precis som David lärt honom.

Jag hade lovat David att jag skulle skjutsa hem dem efter tredje sången. I mitten av andra väckelsesången (typ vid sjätte versen), så lutade han sig fram till mig och frågade smått förtvivlad; "-Hur långa äär sångerna egentligen?".


När jag hämtade Ester senare så fick jag en liten pratstund med Samson och han berättade att sonen blivit stor nog för att bli "moran" nu. Det innebär att pojken ska bli man genom att leva tillsammans med jämnåriga grabbar några år och utbilda sig till krigare. Förut har det alltid ingått att man ska döda ett lejon med ett spjut på egen hand. Numera finns lagar mot detta, men Samson själv dödade ett lejon som ung moran.

I Edsbyns bandylag verkar man ha liknande riter. För några år sedan sköt den hårdföre backen Pinch Törnberg en björn och nu verkar man ha tagit det till en ny nivå när målvakten Henrik Karlström idag slogs med en björn med bara händerna efter att den anfallande björnen missats med ett skott. Allt slutade dock väl med bara lättare skador på armar och händer.


bild: Aftonbladet


Rätt mysigt med väckelsemötet i alla fall. Lite nostalgiskt med gamla väckelsesånger och trivsam vänlig stämning. Kändes som man färdades några decennier bakåt till min uppväxt i Maranata.

5 kommentarer:

 1. Jag minns också väckelsemöten från min tid som pingstvän. Särskilt tältmötena kunde vara väldig mysiga.

  SvaraRadera
 2. Where is the English version Marwa mzungu

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Well, Simon, maybe you can use translate.google.co.uk.

  SvaraRadera
 5. Frid!
  Jag har själv samarbetat med Maranata. Arne Imsen var en underbar man som jag verkligen såg upp till.
  Hos Kjell Broberg och vännerna i Sion har jag också varit. Bl a på Lenninge men även på andra möten.
  Oerhört fint alltsammans.

  SvaraRadera