måndag 27 juli 2009

Spetsbröllop på Sjusovaredagen

Idag är det 13 år sedan Ester och jag gifte oss i Komotobo efter många om och men. Det var en hel del saker som måste ordnas innan vigseln, bl a förhandlas om hemgift/brudpris med en besvärlig svärfar. Jag fick lämna en summa pengar i stället för ett antal kor. Dessutom en stor sufuria (kastrull) och en filt till svärmor enligt traditionen i Kuria och kvällen innan bröllopet överlämnade jag en tjur som skulle slaktas morgonen efter. Själva bröllopet i missions-
stationens kyrka var riktigt långdraget, middagen och festen på kvällen likaså, så det var ett trött brudpar som staplade hemåt den natten. Några dagar senare blev det en liten "bröllopsresa" med min bror och svägerska + en kompis till Ester till Masai Mara Viltreservat.

27:e juli kallas Sjusovaredagen efter en gammal helgonlegend om sju kristna som gömde sig för kejsar Decius i en grotta. Kejsaren murade igen grottan och männen sov sedan i nästan 200 år då grottan öppnades igen! Enligt folkliga traditioner så kommer den som sovit länge idag att vara trött ett helt år framåt. Det sägs även att regn på Sjusovaredagen innebär regn i sju veckor framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar