torsdag 3 december 2015

Kallar katoliker Jesus för Satans son?!

Ett påstående som cirkulerar i en del kretsar är att katoliker kallar Jesus för Lucifers son under sina mässor. I en liturgisk text vid påsk sjungs detta på latin: "Flammas eius lúcifer matutínus invéniat: ille, inquam, lúcifer, qui nescit occásum. Christus Fílius tuus," Detta påstås betyda "Flammande Lucifer som finner mänskligheten.Jag säger O Lucifer, som aldrig kommer att besegras. Kristus är din son, som kom tillbaka från helvetet; spred hans fredliga ljus och lever och regerar i världen utan slut."
Lucifer betyder ungefär ljusbärare eller morgonstjärna. Det översätts i Jesaja 14:12 med morgonstjärna (1917) eller lysande stjärna (2000) och syftar då på en babylonisk kung. En del kyrkofäder kopplade samman detta bibelord med texter om Satans fall och nu för tiden förknippar de flesta ordet lucifer med Djävulen.

En vanligare användning av ordet lucifer i bibeln syftar dock på....Jesus!
(2 Pet 1:19 "till dess att dagen gryr, och morgonstjärnan går upp i edra hjärtan.", Upp 22:16 "Jag är telningen från Davids rot och kommen av hans släkt, jag är den klara morgonstjärnan.")

En korrekt översättning av texten "Flammas eius lúcifer..." är snarare
"Må denna låga hittas alltjämt brinnande av Morgonstjärnan: den Morgonstjärnan som aldrig går ner, Kristus din Son..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar