lördag 17 mars 2012

Ulf Ekman

Jag hade väldigt svårt för denne man när han dök upp på 80-talet. Själva sättet att predika tyckte jag bara var raljant, manipulativt och fanatiskt. Teologiskt var det främst inställningen till rikedom-fattigdom, hälsa-sjukdom, framgång-lidande som jag hade invändningar mot. Det som jag tyckte var bra var väl inte mycket. Kanske hängivenheten och kaxigheten gentemot feminism, socialdemokrati och pacifism och andra heliga kor. Viljan att inte bara låta sig svepas med i rådande trender.

Jag minns att jag tänkte, vad bra det vore om all denna energi och engagemang kunde användas i ett mer sunt andligt sammanhang. Ärligt talat hade jag inte minsta förhoppning att detta skulle hända. Första tecknet att något var på väg att ske var väl när jag hörde om Peter Halldorfs dialog och samtal med Ulf. Jag har förstått senare att han även blivit god vän med vår katolske biskop Anders Arborelius. Jag är ganska säker på att det var Gud själv som ledde Halldorf och andra att börja ta dessa kontakter med Ulf.

Både Ekman, Halldorf och många andra har fått utstå väldigt skarp kritik från sina egna led för denna utveckling. På en del "kristna" bloggar är det en riktigt hätsk stämning mot framför allt Ulf. Den kritik jag kan ha viss förståelse för, är att Ulf verkar ha väldigt svårt att säga rakt ut att "Jag hade fel på 80-talet. Jag har ändrat mig." Och jag kan hålla med om att han är "på väg mot Rom" med stormsteg. Fast för mig är ju det bara något positivt...

2 kommentarer:

 1. Jag delar din syn på Ulf Ekman, jag tyckte han var helt "galen" på 80-talet. Jag var i Uppsala och lyssnade på honom vid ett par tillfällen och det var inte alls upplyftande. Han flabbade och raljerade med andra kristna och andra kyrkor. Och nu denna förvandling: Öppen mot andra, oerhört positiv till katolska kyrkan. Jag tror att hans fru Birgitta har påverkat honom. Hon verkar stå katolska kyrkan riktigt nära.
  Ulf Ekman skulle nog tydligare behöva be om ursäkt för övertrampen på 80-talet. Det skulle göra honom mer trovärdig i dag.

  SvaraRadera
 2. Visst har UE förändrats genom åren.Det vore ju kanske mer märkligt om inte.
  Ursäkten ni väntar på hinner väl komma än oxå.Det är inte färdigt än...
  För mig har UE betytt mycket som bibelförkunnare och bibelskollärare under några år.Jag vistades ju inne på LivetsOrd under de mest turbulenta åren och verkligen såg och hörde. Mycket är förvrängt av media tyvärr, men en del blev även helt klart fel.
  Utvecklingen mot Katolska Kyrkan ser jag som enbart positiv.

  SvaraRadera