onsdag 14 januari 2009

Upptäck Chesterton!

Har ni läst något av Chesterton? Om inte, gör det snarast!
Bullrande humor blandat med djupsinnigheter och livsglädje präglar alla hans böcker. Inget botar mig så bra från deppighet och själv-ömkan som en dos Chesterton.

Det var en kompis som tipsade mig om honom för typ 20 år sedan. (Tack Peter!) Han hade läst att vår gemensamme rockidol Larry Norman gillade honom. Jag provade att läsa Ortodoxi först. Det är en mycket spirituell bok, inte alls så torr som titeln kan antyda. Problemet är väl bara att varje mening han skriver är så smockfull med tänkvärdheter (helst uttryckt som en paradox), så den är inte speciellt lättsmält. Så småningom hittade jag några deckarnoveller om Fader Brown. Lika tänkvärda och lika välfyllda med paradoxer men lättare att ta till sig. Han skrev sina deckare innan Agatha Christie kommit i gång och nog märker man att hon inspirerats av honom. En del av hans romaner är väl kanske lite väl snurriga, men jag kan rekommendera Livslevande. Hans biografier om t ex Dickens, Franciskus och Tomas av Aquino är också mycket läsvärda.

Sitter och skriver detta på Edsbyns bibliotek. Jag minns med saknad den gamla tysta bibliotekskulturen. Nu är det ett evigt pladdrande så det är svårt att få läsro. Värst brukar personalen själva vara.

2 kommentarer:

  1. Jadu nu när Bollnäs spöade Kungälv borta håller du ditt löfte då och går och hejjar på dem mot Broberg? ;)

    SvaraRadera
  2. Jodå, Jonas! Jag ska dit och ropa "hata Broberg" eller vilka käcka ramsor ni nu sjunger. Sedan har vi Bajen hemma på fredag, SAIK borta på söndag och VSK hemma på onsdag. Intensiv bandyvecka med andra ord efter VM-uppehållet.
    Hälsa din far att han ska läsa klart Chestertonboken som han fick av mig och låna ut den till någon. Den mannen måste läsas av fler!

    SvaraRadera